2022.03.17.

Core-kultusz- tények és tévhitek

Ki ne hallott volna mostanában arról, hogy a core izmok milyen fontosak, és hogy ezeket célzottan erősíteni kell, illetve mennyi problémát okozhat, ha nem elég erősek… Nagyjából minden fitness teremben van már core-tréning. De tudja vajon mindenki, mi az a core? Hogyan működik, illetve mi az oka annak, ha nem működik? Szükség van-e valóban az erősítésére? Rengeteg a tévhit a témában, ezért tartom fontosnak alap szinten foglalkozni vele. Kezdjük ott, hogy mi is az a core. Kétféle értelemben használjuk. Egyrészt minden mélyizom közös megnevezése- ebben az esetben a végtagok mélyizmai is idetartoznak. Másrészt- ez az elterjedtebb, és én is ezt […]
2022.02.17.

Állóképességi sportolók táplálékkiegészítése

Amikor szóba kerül a frissítés kérdése, a legtöbb amatőr futó ezt elintézi egy legyintéssel meg azzal, hogy „én simán futok két órát minden nélkül”. Nos, én is, csak az nem mindegy, hogy hogyan. Azt is gyakran hallom, hogy „én este edzés után már nem eszem”. Ezekről szeretnék most írni, hogy miért szükséges mégis a frissítés, illetve az edzés utáni tápanyagpótlás, ha anélkül is tudok futni másfél órát vagy kettőt. Az edzés és a teljesítmény közti hiányzó láncszem a táplálkozás és a pihenés… Ha ezek hiányosak, akkor elég nagy mennyiségű edzésmunkát lehet kilapátolni az ablakon, és még örüljünk, ha nem lesz […]
2022.01.19.

Erősítés, stabilizálás és mobilizálás jelentősége és szükségessége a futók életében

Aki nem teljesen új a futásban, és azon kívül, hogy saját kútfőből futogat, néha utánanéz, utánakérdez dolgoknak, az egész biztosan találkozott már azzal, hogy az erősítés, mobilizálás és stabilizálás fontos, és minden futónak szüksége van rá. Ennek ellenére azt látom, hogy egy elenyésző kisebbségtől eltekintve a futók egyáltalán nem erősítenek foglalkoznak ezekkel. A magyarázat gyakran az időhiány, hiszen nagyon sokan pont emiatt kezdenek futni. Mert az netto idő (valójában nem egészen az, de így gondolják): kilépek a kapun, elkezdek futni, majd ugyanoda érkezem vissza. Nincs közlekedés, dugó, parkolás, valahol átöltözés, ott tusolás, hazautazás stb. A másik magyarázat az lehet, hogy […]
2022.01.19.

Hogy kéne helyesen lélegezni, és mi van, ha nem így teszünk?

A helyes fiziológiás légzés az orron át történő „hasi légzés”, ezt eddig majdnem mindenki hallotta már. De mit jelent az, hogy „hasi légzés”, és mitől annyira fontos, hogy orron át történjen (nyugalomban, nem terhelés alattról beszélünk most!). A hasi légzés természetesen nem arra utal, hogy a hasüregbe kellene levegőt vennünk- elég szokatlan is lenne, mivel a tüdő a mellüregben helyezkedik el. A hasi légzés egész pontosan azt jelenti, hogy a tüdő alsó részét töltjük meg először a beszívott levegővel (itt található a legtöbb léghólyagocska), ezáltal a rekeszizom minden belégzésnél lesüllyed, és az abdominális (hasi) régió tágul. A mellkas és a […]
2021.12.15.

Néhány gondolat a lépésszámról…

A futó sebességét két adat szorzata adja meg: lépéshossz x lépésszám.
Megfelelő lépésszám nélkül NEM LEHET helyesen, gazdaságosan, hatékonyan futni.
Tíz hobbifutóból kilencnek elméletben sincs fogalma arról, mennyi lenne az optimális lépésszáma, és ehhez képest ő mennyivel fut.
Miközben a hobbifutók közt is sokan elégedetlenek a saját tempójukkal, és szeretnének gyorsulni.
A ChiRunning tanfolyamokon a lépésszámmal foglalkozó fejezetnél sok egyéb mellett mindig elmondom azt is, hogy aki eddig túl alacsonnyal futott (futók 90+ százaléka), annak itt kínálom most az ingyen gyorsulást. Amennyiben valóban elkezd ezzel foglalkozni.
No de mennyi is az annyi, és miért.
Az optimális lépésszám 170 és 180 között van percenként. Amatőrökről beszélünk, nem top 10-es maratonistákról, pályaversenyzőkről vagy akár triatlonosokról. Nekik ennél magasabb, ami rendben van, mert tartozik hozzá az amatőrökénél egy jóval nagyobb lépéshossz is.
2021.12.15.

GPS-es órák pro és kontra

Olyan világ van, hogy már szinte minden kezdő futó kezén ott a GPS-es óra, számtalan egyéb funkcióval.
Hogy ez jó vagy rossz, szükséges vagy fölösleges, segít vagy inkább csak zavar, nem én fogom megmondani- mindenki maga dönti el.
Ezt az írást csak gondolatébresztőnek szánom.
Fontos tisztázni az elején, hogy nem egy adott márkáról vagy modellről szeretnék írni, és természetesen vannak különbségek, sokszor nem is kicsik, márka és márka, modell és modell közt.
Én kizárólag azon szeretnék egy kicsit „hangosan gondolkodni”, hogy valóban szükség van-e az óra által nyert adatokra, azok mennyire megbízhatóak vagy mennyire sem, mennyiben járulnak hozzá akár a futó fejlődéséhez, akár a motivációjához vagy a futásban lelt öröméhez. Kezdjük az első, legalapvetőbb funkcióval, a pulzusméréssel.

Belépés

Elfelejtett jelszó?

Jelentkezem a várólistára! Értesítjük, ha a felszabadul egy hely. Kérjük, adja meg érvényes e-mail címét.