Futás, futótechnika


A futás esetében sajnos elég általános az az elképzelés, hogy nem kell azt tanulni, hiszen „futni mindenki tud”.
A futás egy természetes mozgásforma, ráadásul sok más sporttal szemben minimális az eszközigénye is. Az, hogy futni mindenki tud, igaz lehet nagyrészt a természeti népekre, de semmiképp sem a civilizált emberre, aki már gyerekként 6-8 órákat ül naponta az iskolapadban, ez a helyzet pedig az idő előrehaladtával csak romlik.

Költői kérdés, de vajon mennyire tud futni például egy 35 éves, némi túlsúllyal, és minimális izomzattal rendelkező kezdő, aki utoljára középiskolában sportolt testnevelés óra formájában?

Amennyiben a futás annyit jelentene, hogy jobb láb jön a bal láb után, közte repülő fázis, akkor futni valóban mindenki tudna. De az, hogy valaki nem merül el a vízben, még nem jelent úszni tudást, ahogy kerékpározni tudni sem egyenlő azzal, hogy nem dőlünk el a biciklivel.
Általános hibák, amelyek futóknál láthatóak? A helytelen testtartásból adódó aránytalan izommunka, a rossz talajfogás, a hibás ütem. A hibás vagy fölösleges mozgások következtében előbb vagy utóbb megáll a fejlődés, megjelennek az első fájdalmak, és ha itt tovább erőlteti az ember, akkor az első sérülések is, melyek érthető módon motivációvesztést okoznak.

Belépés

Elfelejtett jelszó?

Jelentkezem a várólistára! Értesítjük, ha a felszabadul egy hely. Kérjük, adja meg érvényes e-mail címét.